31 maj 2015

Morsdag SAKNAR MIN MAMMA


I dag är det alla mammors dag. Oj vad jag saknar min mamma. Inte bara idag utan alla dagar. Min älskade mamma som kunde vara så nyfiken, jobbig och så pinsam. Jag hade gjort nästan vad som helst för att ha henne här och lägga sig i vad jag gjorde. Hon skulle snart fyllt 83 år tyvärr blev hon bara 73.

Mannen överraskade igår med att bjuda ut mig på restaurang på kvällen. Trevligt. I morse kl 6 åkte han till Göteborg för att tävla igen.

Jag älskar min starkt rosa House of Lola kavaj och sonen tokgillar sin piké som också är där ifrån.Paket från Lillsonen idag. Ett par solglasögon med rosa spegelglas, precis de jag tänkt köpa. Han är förresten inte så liten längre. Han sov till 10!!! 


30 maj 2015

Kaos => Ordning

Här är min pysselhörna uppe i allrummet där vi har kontor med dator, stero och "barnens TV" och så min kreativa plats då. Den har varit så stökig att jag inte kunnat sitta där på länge. Men idag städade jag *puh*

Efter:

Före:

Ja lite skillnad. Jag har blivit inspirerad av en bok. Så bra tips i den. Fått mycket gjort som legat på hög.

Den här boken:


Sommarpresent


Jag är så glad för årets Sommarpresent från barn och föräldrar på arbetet. Återfuktande handtvätt och handkräm båda med god pärondoft! 

Om det är något en förskollärare gör mer än andra så är det tvätta händerna. Det gör vi ofta....

Om man tittar på mina händer kan man tro att jag är i 60 årsåldern istället för i 45 årsåldern. Mina händer är riktigt rynkiga. Jag tror det beror på att jag i ca 25 års tid arbetat ute, i alla väder och att jag tvättat händerna massor av gånger/dag. 

Vad kan passa bättre än lyxig handtvätt och handkräm? Tack!29 maj 2015

Kallt

På måndag är det 1/6 - juni = sommar!? På förmiddagen idag när jag cyklade till jobbet kändes det som jag hade behövt vantar. Inte någon sommarvärme än. Om 2 veckor är det skolavslutning och student. Hoppas det kommer lite varmare väder snart.

I kväll grillade vi vid lekplatsen i Friaredalen med några vänner. Trevligt men kallt. Jag fryser om fötterna än.

28 maj 2015

Vikt & bibliotek Vilken skatt!

Sista dagarna har jag flera gånger fått säga min längd och vikt, högt, inför en okänd människa. Det är något som för ett år sedan gav mig något som liknande ångest (tror jag). Nu känns det helt OK nästa roligt. Även om jag fortfarande är lite överviktig till min korta längd så känner jag mig glad och nöjd, åtminstone över min vikt. Man får tänka positivt i kaoset även om det är svårt ibland. 
Josef och jag har varit på biblioteket. Vilken lycka och vilken skatt det är med alla de böckerna man kan låna helt gratis. Så bra! Den största skatten är så klart min son som så gärna läser böcker :) Josef lånade en bok om Lego och två böcker av Widmark om Nellie Rapp. Sen lånade han ett spel till Nintendo Wii också. 

Jag lånade den här högen. Den översta har jag redan läst ut och den rekommenderar jag verkligen om du brukar skriva listor....och göra allt i sista minuten. Om du gillar att ha ordning omkring dig, men inte riktigt kommer tillrätta med högarna.

I går hade vi läskväll och åt av den goda frukten en av mina vänner hade med till mig. Frukt är verkligen godis :)
27 maj 2015

Livets kullerbyttor - jag vann
I bland gör livet kullerbyttor - det blir inte allt som man tänkt sig. Det hände mig nyligen - tiden stannar några dygn och sen reser man sig efter kullerbyttan - lite yr, och undrar vad som egentligen hände.

Därför blev jag extra glad idag när jag såg att jag vunnit en Facebook tävling. Ja man kan vinna - jag har gjort det både på Facebook och Instagram

Tack Barnens gård för att jag vann och att jag får hotell och entré för hela familjen! Ska bli så roligt. Vi var där 2009 och 2012. På översta bilden är en bild på barnen just på barnens gård 2009 :) Det var ett tag sen! Tänk vad det händer mycket på 6 år.

Glad att jag vann!


  

25 maj 2015

Ibland har man tid...

I bland har man mer tid än man brukar och då kan det bli lite pyssel gjort. Jag har gjort ett kort med Gummiapans fina limegröna papper och ett 4*4 PL kort från We are menory keepers. Kortet var till en av mina allra bästa vänners bror och svägerska som hade 25-årig bröllopsdag. Hon hade även köpt ett gigantiskt blockljus från IKEA som jag fick dekorera. Kul!
Jag har även gjort ett kort till Emma, ett "grattis till ditt nya hem kort" De grå papperna och stickers från Gummiapan Men vad pappret med husen är ifrån vet jag inte? 


Så bra att jag har mitt pyssel att ta till när jag har tid och lust. Synd att lusten och tiden inte alltid infaller samtidigt.

24 maj 2015

Pingst


I dag är det pingstdagen. Hur många tänker på det?

Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem(Apg. 2:1-13, 37-39). Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen. Pingsten anses vara en motsats till, eller ett upphävande av det som hände i Bibeln när Gud förbistrade människornas språk och spred ut dem över jorden, alla kunde förstå vad som talades i församlingen. Pingstdagen infaller 10 dagar efter Kristi himmelsfärdsdag.

För mig är pingsten viktig eftersom jag är beroende av hjälparen i mitt liv.

Mina barn INLÄGGET BLEV EJ PUBLICERAT

Jag är så glad att jag har mina barn. Min man har varit i Göteborg sen i onsdagskväll. Han är med i landslaget (i minigolf) och spelar nationscupen där i helgen. Jag har inte varit på topp, har ont i magen och är lite hängig. Men mina barn är så hjälpsamma och fina och jag är så glad för det. Det fixar och grejar och gör allt för att underlätta för mig. 

I går hälsade vi på Emma i hennes nya lägenhet i Göteborg. Eller lägenhet... Det var en fin villa. Ett tvåfamiljshus med två lägenheter i som låg så vackert på landet. Torvhögs gärde heter det och det ligger i Olofstorp. Helt nyrenoverat med toppmodernt kök och badrum med massagedusch. Jag är så glad för hennes skull, att hon fick den här lägenheten. Den ligger bara några busshållplatser från hennes jobb som socionom i Gällbo centrum.

Sandra, min andra vuxna dotter, var också med. Hon har sökt tjänstledigt från sin fasta tjänst här i Jönköping och har sökt till universitet i Göreborg i höst, så snart bor hon också i där. 
Några bilder:Vi åkte hem ganska tidigt och på kvällen såg jag Sofie, Adam och Josef på Eurovison. Jag och Josef var väldigt trötta så vi sov en stund i mellanakten men vi vaknade så vi fick se när Måns vann. Härligt! Sverige har många talanger!

22 maj 2015

Föräldraansvar / tala väl om skolan

I början av veckan var jag och min före detta man på föräldramöte, i Sveriges näst största högstadieskola, Junedalskolan. I höst börjar vår 13-årige son där, i årskurs 7. 

Jag blev så glad när jag hörde rektorn där prata. Hon sa att de var experter på inlärning och kunskapsinhämtning, på olika sätt. Om vi föräldrar tog VÅRT FÖRÄLDRAANSVAR och skickade dit barnen i bildningsbart skick, skulle de göra resten. Med det menade hon att de har sovit ordentligt och har ätit frukost när de kommer. 

Jag blev så glad att hon lyfte föräldraansvaret! 

Barn behöver sova minst 8 timmar, tonårsbarn behöver ofta mer sömn än 8 timmar och ändå visar forskning att väldigt många tonåringar sover alldeles för lite, mindre än 6 timmar/natt. Detta på grund av "skärmar" av olika slag.

Självklart ska barnen som kommer till skolan ha sovit ordentligt och det är nödvändigt att de har ätit en ordentlig frukost innan det.

Det är mitt föräldraansvar! Punkt!

Jag har lärt min son att på vardagar lägger man sig senast kl 22 efter som kl ringer 6.30 (sömn 22.30-6.30). Sista timmen före läggdags får han inte (finns undantag) spela på sin dator eftersom han har svårt att somna om han sitter där tills han lägger sig. Han vet vad en allsidig och nyttig frukost är inte: bara en tallrik yoghurt, utan en smörgås till med fett och protein på. Gärna ägg också. Den yngsta sonen lägger sig kl 20 och dottern som är 19 tar eget ansvar (sover oftast före mig). Jag är INTE en duktig förälder och jag har massor med brister MEN jag tar mitt föräldraansvar för att barnen ska ha 12 bra år i skolan.

Ska skolan kunna göra sitt jobb måste vi föräldrar göra vårt.Låt inte ditt barn vara vaken längre än dig om ni båda ska upp. Sätt regler för hur skärmprylar används.

Sen måste vi tala väl om skolan! Det borde vi föräldrar prata mer om. Berätta om det värdefulla och viktiga arbete som görs varje dag i skolan, istället för att spy ut vårt missnöje (om vi har ett sådant) inför barnen. Mina barn måste vara i skolan varje vardag året runt minus lite lov. Det är klart att det går lättare för dem att gilla skolan och lära sig någonting där om jag  positiv till den.

Inte för att vi ska skyffla undan problem och det som inte är bra. För det måste vi lyfta och våga tala om och åtgärda, men gör det på ett konstruktivt sätt tillsammans med personalen i skolan. 

Tack Junedalskolan för att ni tog upp de här viktiga vid första mötet med 220 nya sjundeklassares föräldrar.   

20 maj 2015

Måndagsfilm

I måndags kväll var vi på gratis förhandsvisning på bio. Vi såg Spy. En hysteriskt rolig film om spioner eller agenter kanske det heter.

Tack bioklubben för gratis bio, tacopopcorn och Cola zero. Toppen med medlemskväll :)


19 maj 2015

Kommentar om min VIKT och bilder :)

Tack Sandra för fin peppande kommentar på mitt inlägg "viktminskning". Jag har före och efter bilder sparat. Det tar lite emot att lägga ut här. Jag var nöjd med mitt utseende innan viktnedgången med. Jag kände mig fin. 

Jag minns en dag i maj när min kompis Kamilla och jag var på Astrid Lindgrens värld med barnen och jag hade min älskade grå House of Lola klänning på mig.... Den kände jag mig alltid så fin i. I spegeln ser man mest sitt ansikte. Min mage var alltid som en badring. Efter fem barn och efter tvillinggraviditeten när jag var 20 år fick jag delade magmuskler, så "väller" magen ut.  Så här såg jag ut då i maj förra året:


Hittade en bild från december när jag gått ner en hel del men fortfarande har en rejäl mage. Inte konstigt mina knän är utslitna.

Och sista bilden tagen i april. Ser lite trött ut och det var jag. Magen är borta och jag har inte ont i knäna. Jag ser att mina nyckelben syns vilket de aldrig gjort tidigare.

Jag har lite kvar att gå ner, några kg bara, för att hamna på översta normalvikt som hela tiden varit mitt mål. Men jag känner mig egentligen nöjd. Jag tränar flera gånger i veckan, jag kan jobba heltid och jag har inte ont. Jag orkar så mycket mer än när jag hade BMI 40. 

Min svägerska och jag har gått ner 65 kg tillsammans. Skillnad?

Att kunna köpa kläder stl S och M och stl 38 i jeans är otroligt! Jag kan jogga som jag inte gjort sen jag var 20 år. 

Jag har inte ont någonstans!
18 maj 2015

Happiness is a state of mind


I går fick vi äntligen fira Adam 13 år när han kom hem från sin pappa. Sandra vågade komma också, trots magsjuka i familjen. 

Jag gjorde tårta av två kladdkakor med grädde och hallon emellan. På hade jag grädde och Kinapuffar, som är Adams favoritgodis! Runt om satte jag fingerkex som man ser överallt nu :) Det blev gott, men gör jag den igen, blir det en kladdkaka med fyllningen ovanpå. Han fick ett hett önskad resväska, några piké tröjor och en parfym. Tröjorna och parfymen var Ralph Laurenth som är favoriten just nu. Han fick även iPhone hörlurar och en iPhone penna med belysning. Hos sin pappa hade han fått cykeln och hjälmen som vi lagt ihop till.

Så nu har vi en ordentligt firad tonårspojke här hemma.

 
16 maj 2015

Magsjuka igen - i husvagn.

Vi hade underbara dygn i husvagnen. Några gånger när vi ätit (både igår och i förgår) sa Josef att han mådde illa, efter måltid, och fick lägga sig en stund. Men det gick över varje gång...

I morse sov han jättelänge och åt bara lite frukost. Efter några timmar kräktes han massor. Urk för magsjuka i husvagn. Som tur var han jag slänga till honom en bunke som han kräktes i.

Vi packade ihop och åkte hem. Han klarade två timmar i bilen... Och kräktes igen direkt när vi kom hem. Massor. Efter det har han bara fått avslagen Cola. 

Hoppas natten blir lugn!

Det är en vecka och tre dagar sedan han kräktes senast så detta kändes helt otippat och väldigt trist.

15 maj 2015

Sonen tonåring! Skild förälder suger

I dag fyller min förstfödde son 13 år. Hur gick det till? Denna söta, glada treåring fyller 13 år idag. 13! 


Jag är mamma till en tonårsson. Jag har bara erfarenhet av tre tonårsflickor innan och det gick bra (pust). Så det ska nog funka med en tonårspojke med. Bara man är tydlig och vågar vara förälder och inte bara kompis så brukar det gå bra. Grattis underbara Adam på din födelsedag. 

Du är en fin kille på alla sätt! Så empatisk i alla lägen.

En ny cykel fick han av sin pappa och mig en blå Scott:


Tyvärr träffar jag inte sonen på hans födelsedag och det gör ont i hjärtat. Det är nackdelen med att vara skild förälder... Det var pappans dag idag. Åtta dygn (4*2) i månaden är jag utan mina äldre barn. Varannan onsdag - söndag är de hos sin pappa och jag lider verkligen varje gång. När det som idag, är en födelsedag, är det fruktansvärt.

Jag har tillbringat dagen med Lillsonen. Promenerat till havet, varit med på båtrace och grillat. En underbar och solig dag men gråten bränner ändå lite bakom ögonlocken. På söndag får jag fira 13-åringen!!!
Två kort

Två födelsedagskort har jag scrappat. 

1. Gummiapans fina papper och en stämpel från vilda stamps. Stjärndies som jag köpte på rea på Scrapfabriken.

2. Gummiapans fina papper i den nya turkosa färgen. Stämplar från Polen och Scrapberry. Otroligt fina och billiga clearstamps därifrån. 

Skönt att ha några färdiga födelsedagskort i "lager". Det har varit tomt på det ett tag.

14 maj 2015

Frissan

I måndags efter jobbet var jag hos frisören. Jag brukar bara klippa mig var 6 mån och så putsa till luggen nån gång emellan. Jag har massor av tunna hårstrån och tur ör väl det för i och med min snabba viktnedgång har jag tappat hälften.

För att få lite mer liv i håret föreslog frisören mig att göra ljusbruna slingor i mitt mörka hår. Jag hade lite olika bruna färger, väldigt ojämnt, efter olika egna tidningar. Nu blev det mer jämnt.

     Före                              och efter:

Efter. Jag är nöjd!

Jag går till Hairmasters på Västra Storgatan nära Juneporten.