30 mars 2014

Härligt

Villken solig härlig helg! Vi har varit massor i trädgården. Mannen har satt upp studsmattan och bytt däck. Barnen har hoppat och lekt med kompisar.


I lördags hade min yngste son innebandy cup från tidig morgon till ca kl 15. Mannen var med och jag åkte dit och tittade på en match. De fick vinna några matcher och det är viktigt när man är 7 år. 

Jag och Adam cyklade en sväng på förmiddagen och vi hittade massor av vitsippor. Nu behöver man inte leta under löven längre för plötsligt finns det massor. Dags att boka årets vitsippsfotografering!

Adam och jag kikade in på Fjällstugans loppis med. Det fanns massor men vi köpte bara några lotter och tittade på utsikten. Så vackert!

I går söndag var vi i kyrkan. Josef sjöng i barnkören. I går var han den enda killen.

Vi var nere hos pappa och fikade där. I dag flyttar han vidare till rehabplats på Vilhemsro. Jag hoppas verkligen han får komma hem sen.  

I dag är det måndag och ny vecka. Jag sitter i soffan och ser på morgon TV precis dom en gammal tant ;) Det är tyst nu när alla tre barnen är i skolan och mannen är på jobbet. I dag har jag ont och drar mig för att göra morgonen sjukgymnastik men det är bara att sätta igång.

Ha en bra vecka alla!


29 mars 2014

JAG SAKNAR DIG LINDA! 3 år <3


I dag är det tre år sen en av mina allra bästa vänner dog. Fina Linda jag saknar dig så! Vi delade upplevelser och erfarenheter som jag faktiskt inte känner någon annan som delar. 9 år fick jag ha Linda som vän. Jag försöker tänka på all roligt vi hade och allt gott hon lärde mig istället för att tänka på att hennes liv blev alldeles för kort. Inte ens få fylla 34 år och lämna man, tre små pojkar, syskon och unga föräldrar kvar. 

Jag saknar dig - men vi ses igen!!Varför ....

28 mars 2014

~*~ F R E D A G ~*~

Vårsolen är härlig! Idag har jag planterat lite mer ute och suttit ute och läst. Pojkarna och jag var på bilblioteket igår och då lånade jag fortsättning på Divergent: Insurgent. Spännande!

Adam kändes bättre i eftermiddag så vi åkte till Stadsparken en sväng. Pojkarna hade jättekul! Gungade, klättrade och lekte star wars ;)

När vi kom hem fick vi finfint besök av mannens dotterdotter Ella och hennes mamma Hanna och pappa Jim. De hade med sig en semletårta. Godast var skedarna tyckte Ella ;) Morbror Josef försökte ha Ella i knät så jag kunde ta en bild men hon är inte still en sekund. Sötnos!


27 mars 2014

Feber - bullar


I dag är Adam hemma med mig. I söndags kväll kom han och Sofie hem superförkylda från sin pappa och måndags var båda hemma. Tisdag och onsdag har de kämpat sig till skolan, trots förkylning, men i går kväll hade Adam feber.

Vi bakade enkla brödbullar till frukost. Så gott! Jag sov till kl 8.20 vilket är rekord för tillfället! De starkare värktabletterna funkar bra om jag tar den på kvällen. Tyvärr fortsätter dagen i en trött dimma men det är det värt för att få sova utan att vakna och ha ont.

Bakandet kommer fortsätta för jag har lovat Josef att vi ska göra chokladbollar i eftermiddag. Lovat är lovat som min mamma brukade säga när hon levde.

Härom dagen, på självaste våffeldagen, gjorde vi våfflor. Varför i allsin dag behövs det en speciell dag?! 

Vi fick smet över då det blev varsin till frukost dagen efter - inte till mig för jag äter som vanligt bara ägg till frukost.


25 mars 2014

Divirgent

Jag gillade de tre böckerna i trilogin: Hungerspelen, Fatta eld och Revolt.... De liknande böckerna i trilogin Divergent hade jag helt missat. Jag måste läsa dem så snart som möjligt.I går såg jag, två av mina döttrar och en kompis till dottern förhandsvisning av filmen Divergent. Wow, vilken film. Hundra gånger bättre än Hungerspelen (som blev lite för grym för min smak) och fantastiska skådespelare. Den har inte premiär förrän i april men gå och se den då!!! Jag väntar på del två och vill se den nu och inte om ett år men det är väl så filmskaparen vill ha det ;)

Handling:

Beatrice Priors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.

Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Och under den hårda initieringsfasen som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.

Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först....


23 mars 2014

Ta makten över tiden

De senaste veckorna har jag haft mycket mer tid på vardagarna än jag brukar. Faktiskt jobbigt. Jag som gillar fart, fläkt och späckat schema har plötsligt massor av tid och ont så jag inte kan göra det jag vill. Jag har läst och pysslat en massa.

Två intressanta böcker om tid:
* Rik på riktigt, en värdefull vardag är möjlig
* VÄXLA NER 77 sätt att leva bättre på mindre.

Intressanta böcker som gav mig många tankar om tid och konsumtion.

 ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~

Funderar du över det liv du lever och vad som egentligen är viktigt för dig? Tycker du att ekorrhjulet snurrar för fort och karriären kostar mer än den smakar? Önskar du att du hade mer tid över för familj, intressen och vänner? Då kanske det är dags för dig att växla ner, att downshifta?


Många människor längtar efter ett enklare liv. Men de flesta fortsätter leva som vanligt. 

När vi blir gamla och ser tillbaka på vårt liv tänker vi nog inte "jag skulle inte varit så mycket med familjen och vännerna" eller "varför höll jag på så mycket med mitt fritidsintresse" Knappast!

Downshifting, att växla ner eller leva lite enklare, handlar om att ta makten över tiden och sin egen vardag. Att leva rikare på mindre resurser, helt enkelt. Tiden värderas högre än att skaffa sig massa saker och samla på hög. 

Du måste inte baka surdegsbröd och odla morötter utan du väljer vad som är viktigt för dig och prioriterar bort annat - som en ny iPad eller att tacka ja att jobba mer med mer lön

Forskning visar att vi lever mer miljövänligt när vi har mindre pengar så att konsumera mindre är ett bra sätt att bli miljövänligare.


Mindre pengar till konsumtion men mer tid till annat kanske låter som en omöjlighet!?

Det kan faktiskt bli verklighet om du kan tänka dig att sänka din materiella levnadsstandard något. Kanske behöver ni inte två bilar eller bo så dyrt?! Fundera på  vad som är nödvändig för dig och vad du faktiskt kan vara utan. Många har faktiskt möjlighet att förändra sin egen vardag, i alla fall de som har ett arbete.

Att minska sin konsumtion är ganska lätt för de flesta i min umgängeskrets.....

 ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ 

Jag har ju inte valt att ha mer tid just nu utan fått det ofrivilligt. Jag får försöka ta tillvara på dagarna och göra det bästa av det. Men vissa dagar är det riktigt svårt.

20 mars 2014

Snabb beställning!


Nu har jag beställt papper och dekorationer till studenten. Min brorson tar studenten i Lund den 10/6 och så tar en kompis dotter här hemma. Kort ska göras :) Nästa år är det min LILLA flickas  (Sofie) tur...


Jag ska gå på 1 års kalas och 50 års kalas och det tänkte jag också göra kort till. De underbara "fikapapperna" från Maja design blir perfekt till det!


Jag beställde från:

http://www.creativica.se 

Det funkade hur bra som helst. Kika gärna in de har en massa fint :)19 mars 2014

Hur hade du det på nätet???

I kväll har jag varit på föräldramöte i min son Adams klass, år 5. Det var ett möte som handlade om barn och internet. Intressant!

Jag är själv en väldig nörd som har Facebook, Instagram, snap-chat, Skype  och mycket av det som barnen "håller på med" och bloggar dagligen (blogg är gammalmodigt nu). Däremot spelar jag inte och det är det pojkar gör mest. 

De flesta av oss föräldrar frågar på kvällen: Hur hade du det i skolan idag? MEN hur många frågar - Hur hade du det på nätet idag? Det borde vi göra för 12 åringarna tillbringar mycket tid där...

Lite man kan tänka på:
* Lär barnen att fråga innan de tar bild på någon och tala om ifall de ska lägga ut den nån stans.

* Lär barnen att bara skriva sånt de kan säga. Att kränka nån med text och bild på nätet kostar 15 000 kr i böter om du blir anmäld.

(Instagrammålet läs om det tillsammans)

* Kodlås som ingen annan har koden till måste man ha på sin telefon/IPad/dator!!

* Be barnet att inte kommentera tillbaka om nån skriver kränkningar / elaka saker.

* Tala om att de ska berätta om de blir utsatt för något även om de själva gjort något galet själva först t ex skickat en bild som den andra hittar att lägga ut om den inte.... Och be dem berätta hemma eller i skolan om de ser någon annan som blir kränkt.

* Diskutera ask kik snap chat och faran med att skicka bilder och att tala om var man bor och vad man heter i efternamn.

* spela (eller titta på) när barnet spelar spel så du vet vad det är de gör.

* varning för total förbud t ex om du förbjuder ditt barn att ha Facebook eller Instagram (BÅDA HAR 13 års gräns!) men ditt barn skaffar det ändå utan att du vet om det.... Medan blir det utsatt för kränkning där och då är det svårt att berätta hemma eftersom de inte lytt Er.

--//--//--//--

Sen när det gäller spel/mobiler/surfande så tycker jag det är jätteviktigt att det är du som förälder som bestämmer hur länge och hur mycket!

God natt! 

Tisdag

Att få se sina söner cykla tillsammans till skolan är härligt! Ser ni allt grus? I går var det en kille här och blåste bort allt grus från kanterna, så jag antar att maskinen kommer och borstar bort det idag. Då är det vår!

I går bakade jag scones. Det tar 5 min att  röra ihop och 10 min i ugnen. Gott var det tyckte sönerna som kom hungriga från skolan. 


Sedan tog vi bussen ner till stan. Sönerna skulle se: herr Peabody och Sherman på bio. Gratis biljetter och egna popcorn hade vi med men jag lyckades glömma 3D glasögonen. De ligger i bilen för att för att de ska vara med när de behövs men det hjälper ju inte när vi åker buss.


Medan de var på bio drack jag en kopp kaffe med en kollega från min förra förskola på café Adelante. Så mysigt att få höra lite om hur de har det.
 
Hemma igen lagade jag KÖTTFÄRSÅS och spagetti och avocadosallad medan sönerna gjorde läxor och dottern var på gymmet. Gott!

En bra tisdag! Tacksam för det :)

16 mars 2014

Slut....

Helgen är slut.... och måndagen är här. En helg går fort!

Jag har pysslat en del, bara "bra och ha kort" så vill nån köpa så hojta till. Korten är dubbla så man kan skriva och lägga " något" i om man vill. De ingår passande fyrkantigt vitt kuvert och fyrkantigt genomskinligt cellofan kuvert. 


En bild på mitt kreativa kaos:


I dag ska jag samla ihop försmå kläder och skor till kyrkans loppis. Det finns en del....

Ha en bra måndag!


15 mars 2014

Sol blev regnstorm

Det underbara soliga vårvädret byttes till regnstorm och bara 2 plusgrader - ändå är jag lika pollenallergisk idag!,?!

En perfekt dag för pyssel! Jag vaknade redan kl 6.30 och kunde inte sova för knäna värkte.

Ett födelsedagskort färdig scrappat:


Nu ska jag pyssla med project life ett par timmar. Så kul!

14 mars 2014

Handla mindre - mer tid

Sista veckorna har jag tillbringat mer tid än vanligt hemma. Det jag upptäckt är att vi har väldigt mycket saker. Saker tar tid att underhålla och hålla ordning på. Jag är trött på alla grejer och kläder vi har. Vi har inte mycket förvarning i vårt ganska nybyggda hus men de vi har är proppfullt. Dags att rensa!!!

Och en sak till INTE HANDLA MER. Saker gör en inte lycklig (mer än kanske ett välbefinnande just när man handlar) utan det tar tid, kraft och energi.

Frågor att ställa före jag köper något:
1. Behöver jag den här och hur ofta kommer jag att använda den?
2. Kan jag må bra på något annat sätt än att köpa denna?
3. Var ska jag förvara den, orkar jag sköta om och återvinna den? 
4. Finns denna begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon? 
5. Finns denna i en mer hållbar och miljöanpassad variant, lokalproducerad eller fair trade?
 6. Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande bedömer att jag behöver denna?

I går hjälpte jag Adam, snart 12 år, att gå igenom sin fulla garderob. Han fick prova allt som var tveksamt. Skönt. Men kruxet är att den stora högen med "för litet" nu ska in till lillbror Josefs proppfulla garderob. Jag orkar inte med det just nu. 

Ska be mannen köpa hem stora svarta soppsäckar för sortering och ivägskickande tillbloppis/återvinning.

12 mars 2014

Familjen består

Trots att två av mina fem barn är vuxna och utflyttade sen "många" år består familjen :) De vill umgås med mig och med varandra. Jättehärligt!

Varje gång alla fem är hemma samtidigt slås jag av vad rik jag är! Fem fina friska barn har jag fått. Vilken gåva och rikedomen!

I går kom Emma från Växjö hem för att hjälpa sin mor lite. Passade utmärkt för idag onsdag har både Adam och Josefs skola och Sofies gymnasium studiedag.

De åkte till IKEA som vanligt när Emma kommer (finns inget i Växjö) Här är en bild på fyra av dem. Sofie som sticker ut (eller upp) med sina 174 cm och jättelånga blonda hår är inte med på bilden.

Adam hade visst blivit trött och lagt sig i en säng och vila på IKEA. Smart kille jag har....

11 mars 2014

Tid

Egentligen går tiden inte fort eller långsamt... En dag är alltid en en dag, men vi kan uppleva den olika. En dag med "bara vara" känns annorlunda än en lika lång dag fylld av ännu inte slutförda 
uppgifter och en massa måste. 

Tiden är en färskvara som vi inte kan spara för framtida bruk. Där emot kan vi, genom att använda tiden för det som känns meningsfullt för oss, bygga upp en samling ab upplevelser som vi kan glädjas av flera gånger  - både i stunden och den dag vi tar oss tid att se tillbaka och minas.

Hur vi upplever och använder tiden är = vårt liv. Tänk på det klassiska att det är dom att få 86 400 kr insatt på kontot vid midnatt och vid nästa midnatt försvinner de kr du inte använt men du får nya 86 400 kr.  Men det är inte pengar du får utan sekunder. Tiden går. Gör något bra av den. Efter dina förutsättningar just nu.

 Jag läser, pysslar med fotoalbum, gör sjukgymnastövningar och nu ska jag sätta mig ute på altanenen stund och försöka plantera fast jag inte kan sitta på knä eller böja mig.


Man får göra det bästa av tiden :) Den är dyrbar och går inte spara!

9 mars 2014

Jesus Christ Superstar

Så är vi hemma efter ett dygn i ett soligt och vårvarmt Göteborg. Ola Salo var fantastisk som Jesus och både Kamilla och jag tyckte att Peter Johansson som Judas var väldigt bra med.

I går kväll efter föreställningen var vi på Göteborg wook och åt fantastiskt god sushi, thailändsk mat och wook. Mums!

I morse väckte Kamilla mig vid kl 8 då hade hon varit vaken
några timmar och läst. Vi åt en mycket god frukostbuffé och sedan gick vi in i femman och väntade på att kl skulle bli 10 och affärerna skulle öppna. Aldrig har jag gått och väntat på att affärerna ska öppna ;) det är bli vuxen tyckte min kära vän. Ja kanske det *gäsp*

Smidigt att bo på Scandic Europa som låg i nordstan så man kunde gå direkt in där utan jacka. Extra bra nu när jag har svårt att gå. Det var nära till spårvagnen med men igår när vi skulle åka till Scandinaviun var det en kvinnodagsdemostration så ingen buss eller spårvagn kom fram. Vi fick ta TAXI för det var för långt för mig att gå.

Lyckas inte få in bilder här..... Min iPhone är på lagning och jag har en samsung Galaxy som jag inte är riktigt överens med....

7 mars 2014

Helg!

Nu är det helg! Lilla familjen har myst med middag och pop corn framför TVn och lets dance, yngsta sonens val. Jag är så trött ikväll *gäsp* Jag har varit på vattenträning, ätit lunch med en härlig vän och hälsat på pappa. Sen var det soffan direkt!

På morgonen var jag med en liten stund i skolan, i Josefs klass 1B. Så roligt att vara med på svenska lektion i halvklass och sedan en datalektion. De jobbar med att skriva sig till läsning. Det innebär att man låter formandet av bokstäver vänta till förmån för ett skrivande och språkande med datorn som verktyg. 

I morgon hoppas jag min kära vän kan gå sakta och vänta på "tanten" = mig. Vi ska i väg på något som vi bokade för mer än ett halvår sen - Jesus Christ Superstar med Ola Salo i Göteborg. Vi åker på morgonen och ska ha en heldag i Göteborg och sedan sova på Scandic Europa i femmanhuset. 

Det ska bli jätteroligt!!!


6 mars 2014

Project life

De senaste dagarna har jag suttit suttit och scrappat / pysslat med fotoalbum. Att jag började med scrap booking för 7 år sen var just för att ta hand om alla foto och göra fina album.

Jag har hittat en ganska ( i alla fall för mig) ny scrapping form / Project life.

Man sätter foto / papper / dekorationer i album med plastfickor i olika storlekar. Ett ganska snabbt sätt att scrappa om kan jämför med att göra stora LO (lay outer)

Detta är ett litet snap-album från Becky Higgins i skinn ( snap leather album Simply Stories) Jag scrappar lite alla möjliga kort där i nu och tanken är att det ska finnas framme lättillgängligt.

I project life är det vanligt att man scrappar en vecka per uppslag eller en månad. Så gör inte jag .... än.

Första sidan :
Jättekul och går ganska fort att göra!3 mars 2014

Månadsbilder

Februari 2014:

Januari 2014:
Rik på riktigt!!

Jag läser en bok om tid:

Rik-pa-riktigt-Omslag-pocket-2.jpg ”Rik på riktigt – en värdefull vardag är möjlig” av Jörgen Larsson och Fredrik Warberg. Den bygger på författarnas egna livserfarenheter och syftar till att vara ett verktyg för människor som vill reflektera över sin vardag.
I vanliga fall arbetar både jag och mannen heltid och vår vardag med tre barn 7, snart 12 och 17,5 år snurrar på. Jag har funderat mycket på det där med tiden och trivs med att ha ett högt tempo. Så blev jag sjukskriven 2 veckor för inflammation med ont i knän och höfter och plötsligt har jag massor av tid. Trött tid eftersom jag sover så vansinnigt dåligt på grund av ont och mycket av tiden tillbringas under filten i soffan eller vid pysselbordet.... Men det ger mig tid att tänka efter och reflektera.

Så jag läser vidare i boken Rik på riktigt - som handlar en del om hållbar konsumtion och att downshifta (downshifting är ett ord för att växla ner i tid och även konsumtion). Har kommit halvvägs så jag får återkomma när jag läst ut den. 

2 mars 2014

Bio!

Disney Tingeling 2
Jag tävlar om biobiljetter till Tingeling och Piratfén + massa annat kul från Disney hos Agnes
Var med och tävla här du också!

Mars = vår

Nu är det månaden mars, en vår månad. Så nu är det vår! Eller hur? Jag väljer att tro att det ät vår!

Ute är det 1 plusgrad och molnigt *br* men det är ljusare. På morgonen är det ljust innan kl 7 och på kvällen är det också ljusare så visst är det vår.

Inne frossar jag i tulpaner och andra små Vårlöksväxter. Den fina blandade tulpanbuketten fick jag på Mariadagen av mannen.
Tulpaner är fantastiskt!

1 mars 2014

Afternoon Tea

I bland får man blogga gamla bilder när man glömt att skriva om nått roligt som hänt.

För ett tag sen fyllde en av mina bästa vänner 40 år - Josefin. Hon bjöd oss på afternoon tea på Grand hotell. Vi var ca 25 vuxna och ca 10 barn så ett härligt gäng :)


Josefin och hennes man DanielJosefin och hennes mamma


Jag och Göran


Alice,Josef och Klara. Han ser ut att trivas :)


Present!!

Inga blommor eftersom de gav sig iväg på resa någon dag efter den stora dagen :)

Jag rekommenderar afternoon tea på Grand hotell så gott!